PRP, günümüzde medikal estetikte ve tıpta sıkça karşımıza çıkan bir tabirdir. PRP yöntemi trombositi zenginleştirilmiş kan plazmasının saç diplerine ekilmesi yöntemidir. Bu ekim ile saç hücre yenilenmesi hedeflenmektedir.
PRP uygulaması tıbbi bir operasyondur. Bu nedenle işlemin yapılacağı yerin Sağlık Bakanlığı onaylı olması gerekmektedir. Ayrıca PRP uygulaması dermatolog, plastik cerrahi uzmanları veya medikal estetik doktorları tarafından yapılmalıdır. İlk önce muayene ve gerekli testler yaptırılmalıdır. Saç dökülmesinin nedenleri araştırılmalı. Ayrıca tiroid vb. hormonların düzeyi tespit edilmeli. Saça yapılan bu uygulama saç gürleştirme ve sıkılaştırması için kullanılan bir yöntemdir. Bu nedenle saçın başka uygulamalar yapılırken bu yöntemin uygulanması doğru olmayacaktır. Saçın yorulması uygulamanın olumlu sonuç vermesini engelleyecektir. PRP, uzun süren bir uygulama olduğundan dolayı belirli aralıklarla yapılan bu uygulamayı aksatmamak gereklidir. Düzenli bir şekilde tedaviye gelmeniz sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
PRP uygulaması yapılmadan önce hastadan alınan kan bir ya da iki kez santrifüj işleminden geçer. Bu şekilde alınan kan plazması enjeksiyon iğnesiyle saç diplerine enjekte edilir. PRP işlemi kısa süreli bir işlem olduğundan hasta günlük hayatına rahatlıkla devam edebilir. Prp uygulaması her ne kadar kanla alakalı olsa da kullanılan tüpler de bu işlemde önemlidir. Trombositlerin aktif hale gelmesini sağlayan bu tüplerin doğru kullanılması önemlidir.
Kolay elde edilmesi sebebiyle PRP sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemle saç köklerinin yenilenmesi hızlanmaktadır.
PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?
Hastadan bir tüp kan alınır ve santrifüj işlemi yapılır. Kişinin kanındaki trombosit ayrıştırılarak PRP plazması elde edilmiş olur. Bu işlemden sonra plazma enjektöre alınır. Kişinin kafasına iğne değeceği için biraz acı olabilir. Ancak micro iğnelerle yapılan işlemlerde bu acı çok fazla hissedilmemektedir. Acıya olan dayanıklığı düşük olan insanlarda anestezik krem kullanılabilir. Kişi bu işlemden sonra günlük hayatına devam edebilir. Ancak işlem sonrasında yoğun aktivitelerden kaçınmak gereklidir. Saça uygulandığı için herhangi bir görüntü bozukluğu yaşanmamaktadır. İşlem üç haftalık periyotlarla 4 defa uygulanır. Eğer gerekiyorsa 6 aydan sonra tekrar uygulama yapılır. Kandaki trombositin aktif hale gelmesi doğal yollarla sağlanmaktadır. Santrifüj yöntemi en uygun olan yöntemdir. Kolay ve etkili olması sebebiyle sıkça tercih edilmektedir.
PRP yönteminde alerjik reaksiyon oluşma ihtimali yoktur. Ayrıca doktorlar tarafından uygulandığı için ortaya çıkacak herhangi bir yan etkisi yoktur. Kolay bir şekilde yapılan uygulama sonucunda hasta günlük hayatına devam edebilir. Ancak PRP uygulamasının sonucunda hassas ciltlerde iğnenin yarattığı bir kızarıklık ve şişlik olabilir. Morluklar meydana gelebilir. Fakat bu durum 1-2 gün sürecektir. PRP’ nin enjekte edildiği bölge acil bir onarıma ihtiyacı olan yarayı onardığı gibi hücre yenilemesi yapar. Bu yöntem saçın beslenmesini ve gürleşmesini sağlar.