Saç dökülmesi genetik ve çevresel sebeplerden oluşan bir sorundur. Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da görülmektedir. Saç dökülmesi sayılabilmesi için günde 100 saç telinden fazla dökülme olması gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre herkesin hayatında bir kez bu tip dökülmeler yaşadığı gözlemlenmiştir.
Saçınızın Döküldüğünü Nasıl Anlarsınız?
Saçınızı taradığınızda her zamankinden fazla miktarda saç teli geliyorsa, banyodan sonra gözle görünür bir biçimde yerde saç birikintisi oluşuyorsa, sabah uyandığınızda yastığınızda birden fazla saç teli ile karşı karşıya kalıyorsanız, eliniz ile saçınıza dediğiniz vakit elinize saç telleri geliyorsa, aynaya baktığınızda saç deriniz gözükmeye başladıysa bir uzmana gidip tedavi görmeye ihtiyacınız var demektir. Çok yoğun saç dökülmeleri hemen belli olsa da diğer dökülmeler doktor kontrolünden sonra belli olacaktır. Ancak az dökülmeler de ciddiye alınmalıdır. Bu dökülmelerinde daha sonra büyük ölçüde kelleşmeye sebep olabileceği unutulmamalıdır. Eğer saçlarınız normalden fazla dökülüyorsa acilen doktora gitmenizi öneririz.
Çok sık yapılan hatalardan birisi, saç dökülmesini hafife alarak doktora gitmeyi ertelemektir. Oysa erken teşhis saçların kurtarılması açısından önem taşır. Ayrıca dökülen saçlar başka hastalarında habercisi olabilir. Bu nedenle doktora gitmeyi ertelememek gerekir. Saç dökülmesinin çeşidinin öğrenmesiyle tedavi hemen başlayacak ve saç dökülmesinin daha fazla olmasının önüne geçilecektir. Eğer yaşadığınız geçici bir saç dökülmesiyle bu hemen ortaya çıkarılacak ve tedavi uygulanacaktır.
Saçların dökülmesi bireyleri psikolojik ve sosyal yönden etkiler. Kelleşme ile bireyler daha yaşlı bir görünüme sahip oluyor. Saç dökülmesi arttıkça kişinin özgüveni de azalıyor.
Saç Dökülmesi Nedenleri
Genetik: Kadın ve erkek tipi dökülmelerde karşımıza çıkar. Kalıcı bir dökülmeye neden olur. Genetik nedeniyle oluşan saç dökülmelerinde dökülme tamamen durdurulamamaktadır.
Mevsimsel Geçişlerde Dökülme: Mevsimsel geçişlerde yaşanan bir dökülme nedenidir. Genellikle geçici olan bir dökülme çeşididir.
Dengesiz Beslenme: Vitamin eksikliğine sebep olan beslenme düzeni saçların beslenmesini engelleyerek dökülmelere neden olmaktadır. Demir eksikliğinde de saç dökülmesi görülmektedir.
Stres Faktörü: Stres tüm organları etkilediği gibi saçı da etkilemektedir.
Hormonsal Değişiklikler: Menopoz ve hamilelik gibi süreçler saç dökülmelerine sebep olabilmektedir. Bu sorun ortadan kaldırıldığında ise saçlar eski sağlığına kavuşacaktır.
Çeşitli hastalıklar ve tedaviler: Bazı hastalıklarla birlikte kemoterapi gibi tedavi yöntemleri saç dökülmesine neden olur. Tedavi süreci bittiğinde ise saçlar kısa sürede eski haline döner.
Çevresel Etkenler: Hava kirliliği ve boya gibi kimyasallar da saç dökülmesine sebep olmaktadır.
Saç dökülmesi tedavisi için öncelikle saç dökülmesinin nedeni tespit edilmelidir. Saç dökülmesinin asıl sebebi ortadan kaldırıldıktan sonra saçlar çeşitli yöntemler ile saçlar tekrar eski haline döndürülebilir. Ancak her yöntem her saç tipi için uygun değildir. Doğru tedavi için uygun tedavi yöntemi belirlenmeli ve tedavi en kısa süre başlatılmalıdır. Erken teşhis ile saçlar daha kolay bir şekilde eski sağlığına kavuşmaktadır.